Новини и събития

Учебна 2023 / 2024 година

Д-Р АНДРЕАС ШЛАЙХЕРСЪДАТЕЛЯТ НА PISA ПОСЕТИ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ

Директорът на програмата за международно оценяване на учениците (PISA) – д-р Андреас Шлайхер пристигна на посещение в България. На 11.02.2024 г. посети 103. ОУ „Васил Левски“. Той пожела да се запознае с родители и ученици от ромската общност, за да чуе от първо лице за техния опит в и с българската образователна система. Към статията


КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО – 2023 ГОДИНА

На 20.12.2023 година по случай коледните и новогодишни празници се проведе коледен концерт в училище. Учениците пяха и представиха пиесата „Дванадесетте месеца“. Децата от началния етап представиха танц на снежинките, а учениците от танцовия състав изиграха характерен танц. Тържеството завърши с народно хоро. Към галерията


Учебна 2022 / 2023 година

17 февруари 2023 година

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО

На 17.02.2023 година се проведе патронен празник на училището. Тържеството беше отбелязано с рецитиране на стихове и четене на разкази за Васил Левски. Децата и учениците активно се включиха в конкурс за рисунка и спортно състезание „Лъвски скок“.


24 октомври 2022 година

1 НОЕВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Изработено от учениците от ЦОУД – V-VII клас, учител Катерина Татарска.


ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ

Изработено от група „Сръчни ръчички“ с ръководител Светлана Самарина.    Към галерията

ПРОГРАМА ЗА МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“Място на провеждане – гр. София, бул. Възкресение № 151,
75. ОУ „Тодор Каблешков“
Дата и начален час на провеждане – 30.06.22 г. от 11.30ч.


15 септември 2022 година

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНА 2022 / 20223 ГОДИНА

На 15 септември удари първият училищен звънец, който отново ни събра в училищния двор – учители, родители и ученици, за да открием новата учебна 2022/2023 година.

В този празничен ден всички бяхме развълнувани да посрещнем порасналите ученици и най-малките първокласници.

Специален гост на училищното тържество по случай откриването на учебната година бе г-н Венцислав Стаматковски – началник на отдел „Образование, социални дейности, култура и спорт“, който ни приветства с поздравителен адрес от г-н Милко Младенов – кмет на Столична община – р-н „Люлин“.

 Първият учебен ден отбелязахме с песни, стихотворения и много благопожелания за успешна и спорна учебна година.


Учебна 2021 / 2022 година

30 юни 2022 година

МЕЖДУУЧИЛИЩНА ВИКТОРИНА ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“

На 30.06.2022 г.  се проведе междуучилищна викторина с ученици от 75. ОУ „Тодор Каблешков“ по проект „Подкрепа за успех“ на тема „Последният печели“.


1 юни 2022 година

ТРЕТО МЯСТО В КОНКУРС ЗА РИСУНКА

„ДА БЪДЕМ ДОБРИ КЪМ ХОРАТА И ПРИРОДАТА“

На събитието, което се проведе на 1 юни-международния ден на детето в парк „Западна порта“ по инициатива на СО р-н „Люлин“ и МКБППМН, паралелно с всички изяви и забавления се състоя награждаването на победителите в междуучилищния конкурс за рисунка на тема: „Да бъдем добри към хората и природата“. В него участваха 70 ученици от училищата в района, на възраст от 11 до 13 години.

Александра Стефчова от 6.б клас е класирана на трето място инаградена с грамота, връчена от инж. Милко Младенов – кмет на р-н Люлин.                                                               


31 май 2022 година

ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАВЪРШВАНЕ НА ПЪРВИ КЛАС

На 31.05.2022 г. учениците от първи клас отбелязаха тържествено последния учебен ден.


31 май 2022 година

ПРОГРАМА „ВАКАНЦИЯ“ 2022 г. –

БЕЗПЛАТНИ ЗАНИМАЯНИЯ ЗА ДЕЦА, УЧЕНИЦИ И МЛАДЕЖИ СЪС СВОБОДЕН ДОСТЪП

Столична община, Направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“, дирекция „Спорт и младежки дейности“ в партньорство с Център за подкрепа на личностно развитие /ЦПЛР/ – Спортна школа – София, Национални спортни федерации, спортни клубове, Неправителствени организации и др., за четвърта поредна година, организира безплатни занимания със свободен достъп за деца, ученици и младежи по Програма „ВАКАНЦИЯ“.

Инициативата е свързана с предстоящата лятна ваканция, обхваща периода 20 юни – 30 юли 2022 г., като включва разнообразни занимания в различни видове спорт, танци, туризъм и други занимания по интереси. Насочена е към деца и ученици, на възраст  от 6 до 18 години и младежи от 15 до 29 години.

Разнообразните дейности и спортни активности ще се провеждат на терени на спортен комплекс „Спортна София – 2000“, зона Б-5, парк „Възраждане“ и парк „Борисова градина“, МФС зала „Триадица“, басейни на /ЦПЛР/ – Спортна школа – София, зала за тенис на маса към 153 СУ „Неофит Рилски, спортна зала в с. Челопечене – 159 ОУ „Васил Левски“, 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“, 40. СУ „Луи Пастьор“, Природен парк „Витоша“, Регионален исторически музей – София  и много други.

Подробна информация за дати, часове, заявки за участие и лица за контакт /координатори, организатори за вида дейност/, за спортни обекти и организирани занимания от всички районни администрации, може да намерите на официалния електроннен портал на Столична община, в секция „Спорт и младежки дейности“ – Програма „Ваканция“ – линк: https://www.sofia.bg/municipal-program-vacation и на Фейсбук страницата на дирекция „Спорт и младежки дейности“ за информираност и публичност на граждани  –  линк:  https://www.facebook.com/profile.php?id=1000241062


23 май 2022 година

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

На 23.05.2022 година в 7 кл. се проведе състезание по грамотност на тема „Аз съм най-добър по правопис“.


19 май 2022 година

ТЪРЖЕСТВО

С  ФОНДАЦИЯ „СВЕТЛИНА НА БАЛКАНИТЕ“

На 19.05.2022 г. фондация Светлина на Балканите проведе тържество, включващо куклен театър „Златното правило“, песни и подаръци за децата от ПГ и учениците от начален етап.


 

СЕДМИЦА

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

На 19.05.2022 година се проведе дискусия в 5 кл. на тема „Какво е медийна грамотност“ и състезание в 6 кл. на тема „Аз съм най-добрият разказвач“.


17 май 2022 година

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

На 17.05.2022 г. се проведе „Маратон на четенето“ с учениците от II – IV кл.


16 май 2022 година

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

На 16.05.2022 г. в I а и I б кл. се проведе четене и драматизация на приказки за животни под формата на куклен театър на тема:

„Приказни герои ни гостуват“.


13 май 2022 година

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

В рамките на седмицата поднаслов „Софийски дни на четенето“, иницирана от РУО София-град, в периода от 11 до 24 май 2022 година, ученици от начален етап, облечени в костюми на герои, драматизираха приказки пред децата от предучилищните групи на тема: „Любими приказни герои ни гостуват“.


28 февруари 2022 година

ПЪРВОМАРТЕНСКА ИЗЛОЖБА

На 28.02.2022 г. в училищното фоайе се състоя първомартенска изложба с благотворителна цел под наслов: „Да създадем позитивна учебна среда“ и училищна кауза: „Да озаленим училищния двор“.


18 февруари 2022 година

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО

На 18.02.2022 г. в училище отбелязахме патронния празник с различни мероприятия. За учениците от всички класове се проведе състезание под наслов „Лъвски скок“. За учениците от начален етап празникът протече с различни конкурси: „Разказ за детските години на Васил Левски“ , “ Четене за Васил Левски“,  „Най-добър рецитатор на стихове за Васил Левски“, „България – моята родина“. За учениците от прогимназиален етап се състоя презентация за живота и дейността на Васил Левски, викторина: „По стъпките на Апостола“ и създаване на стенен вестник със снимки и мисли на Васил Левски.


Учебна 2020 / 2021 година

13 април 2020 година

Обръщение на д-р Ваня Кастрева, началник на РУО, София-град

МИЛИ ДЕЦА, СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

Въведеното извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавируса измени нашето ежедневие. Борбата с пандемията промени света.

В тези дни на социална изолация много се говори за героите в битката с коварния вирус. Покланяме се пред саможертвата и отдадеността на лекари, полицаи, учители, на вашите родители и всички, които се грижат за другите. Но в тези дни на изпитания има и други герои. Това сте вие, нашите деца! Всеки ден вие сте свидетели и участници в усилията за борба с епидемията. Затвориха врати училищата и детските градини, театрите и кината, спортните зали и магазините. Сякаш спря дъхът на живота и ритъмът му забави своя темп.

Бяхте принудени да се лишите от любими занимания, от общуване с близки и приятели, от празнични и тържествени събития, от разходки и игри на открито. Наложи се да учите в електронна среда – далеч от приятелската подкрепа на съученици, от окуражителния поглед на учителя и неговите системност и последователност, настойчивост и взискателност. Започнахте да опознавате нови виртуални платформи, да учите в присъствието на вашите родители. Неочаквано трябваше да отворите дома си за вашите учители и съученици. Много от вас споделиха своите знания и умения за работа с различни приложения и платформи с приятелите, съучениците, учителите и родителите си. В тази нова и бързо променяща се реалност вие реагирате спокойно, разумно и отговорно. Не се оплаквате, търпеливо преодолявате трудностите и се справяте успешно с ученето от разстояние. Останахте позитивни и спазвайки правилата, помагате в борбата срещу тази невидима заплаха за цялото човечество.

Скъпи ученици, мили деца!

Благодарим ви, че със съзнанието и самодисциплината сте наши партньори в този труден за всички ни, за целия свят, момент!

Бъдете здрави и вярвайте, че силата е в нашите ръце! Вие сте истинските герои на голямото изпитание, вие сте нашето добро бъдеще! Вие, децата на България, сте нашата гордост!

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА,

Началник на регионално управление на образованието – София-град


Учебна 2022 / 2023 година

17 февруари 2023 година

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО

На 17.02.2023 година се проведе патронен празник на училището. Тържеството беше отбелязано с рецитиране на стихове и четене на разкази за Васил Левски. Децата и учениците активно се включиха в конкурс за рисунка и спортно състезание „Лъвски скок“.


24 октомври 2022 година

1 НОЕВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Изработено от учениците от ЦОУД – V-VII клас, учител Катерина Татарска.


ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ

Изработено от група „Сръчни ръчички“ с ръководител Светлана Самарина.    Към галерията

ПРОГРАМА ЗА МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“
Място на провеждане – гр. София, бул. Възкресение № 151,
75. ОУ „Тодор Каблешков“
Дата и начален час на провеждане – 30.06.22 г. от 11.30ч.


15 септември 2022 година

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНА 2022 / 20223 ГОДИНА

На 15 септември удари първият училищен звънец, който отново ни събра в училищния двор – учители, родители и ученици, за да открием новата учебна 2022/2023 година.
 
В този празничен ден всички бяхме развълнувани да посрещнем порасналите ученици и най-малките първокласници.
 
Специален гост на училищното тържество по случай откриването на учебната година бе г-н Венцислав Стаматковски – началник на отдел „Образование, социални дейности, култура и спорт“, който ни приветства с поздравителен адрес от г-н Милко Младенов – кмет на Столична община – р-н „Люлин“.
 
 Първият учебен ден отбелязахме с песни, стихотворения и много благопожелания за успешна и спорна учебна година.
 
 
 

Учебна 2021 / 2022 година

30 юни 2022 година

МЕЖДУУЧИЛИЩНА ВИКТОРИНА ПО ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ“

На 30.06.2022 г.  се проведе междуучилищна викторина с ученици от 75. ОУ „Тодор Каблешков“ по проект „Подкрепа за успех“ на тема „Последният печели“.


1 юни 2022 година

ТРЕТО МЯСТО В КОНКУРС ЗА РИСУНКА

„ДА БЪДЕМ ДОБРИ КЪМ ХОРАТА И ПРИРОДАТА“

На събитието, което се проведе на 1 юни-международния ден на детето в парк „Западна порта“ по инициатива на СО р-н „Люлин“ и МКБППМН, паралелно с всички изяви и забавления се състоя награждаването на победителите в междуучилищния конкурс за рисунка на тема: „Да бъдем добри към хората и природата“. В него участваха 70 ученици от училищата в района, на възраст от 11 до 13 години.

Александра Стефчова от 6.б клас е класирана на трето място и наградена с грамота, връчена от инж. Милко Младенов – кмет на р-н Люлин.                                                               3CC93005B-CE69-4FC9-BCDB-190FFE128DD9


31 май 2022 година

ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАВЪРШВАНЕ НА ПЪРВИ КЛАС

На 31.05.2022 г. учениците от първи клас отбелязаха тържествено последния учебен ден.


31 май 2022 година

ПРОГРАМА „ВАКАНЦИЯ“ 2022 г. –

БЕЗПЛАТНИ ЗАНИМАЯНИЯ ЗА ДЕЦА, УЧЕНИЦИ И МЛАДЕЖИ СЪС СВОБОДЕН ДОСТЪП

Столична община, Направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“, дирекция „Спорт и младежки дейности“ в партньорство с Център за подкрепа на личностно развитие /ЦПЛР/ – Спортна школа – София, Национални спортни федерации, спортни клубове, Неправителствени организации и др., за четвърта поредна година, организира безплатни занимания със свободен достъп за деца, ученици и младежи по Програма „ВАКАНЦИЯ“.

Инициативата е свързана с предстоящата лятна ваканция, обхваща периода 20 юни – 30 юли 2022 г., като включва разнообразни занимания в различни видове спорт, танци, туризъм и други занимания по интереси. Насочена е към деца и ученици, на възраст  от 6 до 18 години и младежи от 15 до 29 години.

Разнообразните дейности и спортни активности ще се провеждат на терени на спортен комплекс „Спортна София – 2000“, зона Б-5, парк „Възраждане“ и парк „Борисова градина“, МФС зала „Триадица“, басейни на /ЦПЛР/ – Спортна школа – София, зала за тенис на маса към 153 СУ „Неофит Рилски, спортна зала в с. Челопечене – 159 ОУ „Васил Левски“, 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“, 40. СУ „Луи Пастьор“, Природен парк „Витоша“, Регионален исторически музей – София  и много други.

Подробна информация за дати, часове, заявки за участие и лица за контакт /координатори, организатори за вида дейност/, за спортни обекти и организирани занимания от всички районни администрации, може да намерите на официалния електроннен портал на Столична община, в секция „Спорт и младежки дейности“ – Програма „Ваканция“ – линк: https://www.sofia.bg/municipal-program-vacation и на Фейсбук страницата на дирекция „Спорт и младежки дейности“ за информираност и публичност на граждани  –  линк:  https://www.facebook.com/profile.php?id=1000241062


23 май 2022 година

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

На 23.05.2022 година в 7 кл. се проведе състезание по грамотност на тема „Аз съм най-добър по правопис“.


19 май 2022 година

ТЪРЖЕСТВО

С  ФОНДАЦИЯ „СВЕТЛИНА НА БАЛКАНИТЕ“

На 19.05.2022 г. фондация Светлина на Балканите проведе тържество, включващо куклен театър „Златното правило“, песни и подаръци за децата от ПГ и учениците от начален етап.


 

СЕДМИЦА

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

На 19.05.2022 година се проведе дискусия в 5 кл. на тема „Какво е медийна грамотност“ и състезание в 6 кл. на тема „Аз съм най-добрият разказвач“.


17 май 2022 година

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

На 17.05.2022 г. се проведе „Маратон на четенето“ с учениците от II – IV кл.


16 май 2022 година

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

На 16.05.2022 г. в I а и I б кл. се проведе четене и драматизация на приказки за животни под формата на куклен театър на тема:

„Приказни герои ни гостуват“.


13 май 2022 година

СОФИЙСКИ ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО

В рамките на седмицата поднаслов „Софийски дни на четенето“, иницирана от РУО София-град, в периода от 11 до 24 май 2022 година, ученици от начален етап, облечени в костюми на герои, драматизираха приказки пред децата от предучилищните групи на тема: „Любими приказни герои ни гостуват“.


28 февруари 2022 година

ПЪРВОМАРТЕНСКА ИЗЛОЖБА

На 28.02.2022 г. в училищното фоайе се състоя първомартенска изложба с благотворителна цел под наслов: „Да създадем позитивна учебна среда“ и училищна кауза: „Да озаленим училищния двор“.


18 февруари 2022 година

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО

На 18.02.2022 г. в училище отбелязахме патронния празник с различни мероприятия. За учениците от всички класове се проведе състезание под наслов „Лъвски скок“. За учениците от начален етап празникът протече с различни конкурси: „Разказ за детските години на Васил Левски“ , “ Четене за Васил Левски“,  „Най-добър рецитатор на стихове за Васил Левски“, „България – моята родина“. За учениците от прогимназиален етап се състоя презентация за живота и дейността на Васил Левски, викторина: „По стъпките на Апостола“ и създаване на стенен вестник със снимки и мисли на Васил Левски.


Учебна 2020 / 2021 година

13 април 2020 година

Обръщение на д-р Ваня Кастрева, началник на РУО, София-град

МИЛИ ДЕЦА, СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

Въведеното извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавируса измени нашето ежедневие. Борбата с пандемията промени света.

В тези дни на социална изолация много се говори за героите в битката с коварния вирус. Покланяме се пред саможертвата и отдадеността на лекари, полицаи, учители, на вашите родители и всички, които се грижат за другите. Но в тези дни на изпитания има и други герои. Това сте вие, нашите деца! Всеки ден вие сте свидетели и участници в усилията за борба с епидемията. Затвориха врати училищата и детските градини, театрите и кината, спортните зали и магазините. Сякаш спря дъхът на живота и ритъмът му забави своя темп.

Бяхте принудени да се лишите от любими занимания, от общуване с близки и приятели, от празнични и тържествени събития, от разходки и игри на открито. Наложи се да учите в електронна среда – далеч от приятелската подкрепа на съученици, от окуражителния поглед на учителя и неговите системност и последователност, настойчивост и взискателност. Започнахте да опознавате нови виртуални платформи, да учите в присъствието на вашите родители. Неочаквано трябваше да отворите дома си за вашите учители и съученици. Много от вас споделиха своите знания и умения за работа с различни приложения и платформи с приятелите, съучениците, учителите и родителите си. В тази нова и бързо променяща се реалност вие реагирате спокойно, разумно и отговорно. Не се оплаквате, търпеливо преодолявате трудностите и се справяте успешно с ученето от разстояние. Останахте позитивни и спазвайки правилата, помагате в борбата срещу тази невидима заплаха за цялото човечество.

Скъпи ученици, мили деца!

Благодарим ви, че със съзнанието и самодисциплината сте наши партньори в този труден за всички ни, за целия свят, момент!

Бъдете здрави и вярвайте, че силата е в нашите ръце! Вие сте истинските герои на голямото изпитание, вие сте нашето добро бъдеще! Вие, децата на България, сте нашата гордост!

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА,

Началник на регионално управление на образованието – София-град